Evropski parlament odloča o brezplačni kopiji garancijskega lista


22. februarja 2018 je Komite za interni trg (IMCO) v Evropskem parlamentu po skoraj treh letih debate imel prvo branje Direktive o prodaji izdelkov “Directive on Sales of Goods” .

V poročilu je zavedeno, da morajo trgovci zagotoviti potrošniku pravico, da ob nakupu brezplačno dobi natisnjeno kopijo garancijskega lista. Natisnjeno kopijo garancijskga lista morajo poslati po pošti potrošniku, če zanjo zaprosi. V členu 15.2 je navedeno da: “Mora biti garancijska izjava dostopna na trajnem mediju in osnovana v preprostem razumljivem jeziku. V kolikor potrošnik zahteva, ga je potrebno natisniti na papir brezplačno […]”

Za evropsko kampanjo Keep Me Posted je ta amandma velik uspeh, saj so si dolgo prizadevali za umestitev pravice o izbiri med tiskano verzijo ali digitalno verzijo garancijskega izjave. Sprva te pravice ni omenjal niti predlog komisije je ni bilo v uvodnem poročilu. Iniciativo je podprl članica evropskega parlamenta Lucy Anderson.

Preden bo pobuda uzakonjena, se bo s končnim besedilom moral strinjati Svet EU. Priprave besedila so že v teku. Predstavniki Keep Me Posted EU si bodo še naprej prizadevali, da ostane natisnjena verzija garancijskega lista v zadnji verziji predlaganega besedila ter bodo s tem potrošnikove pravice zavarovane.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja