Bučno In Konopljino Olje Postajata Vse Bolj Priljubljeni Vrsti Olj

Vse bolj smo pozorni na to, kaj dajemo v usta. Pri tem ne mislimo samo na glavna živila, temveč tudi na številne dodatke.

Vse pomembnejšo vlogo imajo tudi olja, ki jih lahko dodajamo različnim jedem, najpogosteje pa na solate.

V tem hipu sta izjemno priljubljeni dve vrsti olj. To sta olje konoplje in bučno olje. Čeprav sta olji po okusu povsem različni, pa imata pomemben skupni imenovalec.

Tako bučno kot konopljino olje se ponašata s številnimi prednostmi, ki ugodno vplivata tudi na naše zdravje.

Obe vrsti olj sta vam na voljo skorajda na vsakem koraku, kar pa vam še ne omogoči kakovostnega nakupa. Ponudba je še vedno bolj omejena kot velja za olivno olje.

Najbolje je, da olja na sploh kupujete v običajnih prodajalnah. Odlično mesto za nakup posebnih vrst olj je na primer oljarna.

K sreči je pri nas kar nekaj dobrih oljarn, ki pa vam jih sploh ni treba obiskati, če želite kupiti kakovostna olja. Ta namreč po dostopnejši ceni lahko naročate kar po spletu.

Kvalitetno bučno olje in njegova uporaba

Bučno olje ste zagotovo že kdaj poskusili. Če ne drugje, pa kje v Prekmurju, kjer je kvalitetno bučno olje skorajda vedno prisotno na mizi.

Okus olja iz buč je odličen. Spominja na okus orehov, zato večini ustreza.

Kljub temu pa vsako olje iz buč nima enakega okusa. Okus je namreč izjemno odvisen tudi od same kakovosti.

Dobri poznavalci olj lahko že na prvi pogled vidijo, ali je bučno olje dovolj kakovostno ali ne, poleg tega za bučno olje cena lahko hitro izda kvaliteto.

Temnejša barva olja je namreč dober pokazatelj kakovosti izdelka. Sicer pa je kakovostno olje tudi cenovno nekoliko dražje, čeprav je za dobro bučno olje cena še vedno dokaj ugodna.

Bučno olje je lahko lepa popestritev jedilnika
Iz buč oziroma njihovih semen pridobivamo kvalitetno bučno olje

Olje iz buč je torej izjemno dobrodošlo solatno olje kot dodatek k številnim solatam pa tudi k drugim jedem.

Najbolje je, da ga uporabljate hladnega, saj s tem ne boste izgubili njegovih pozitivnih učinkov na vaše zdravje. Ne nazadnje nekateri olje dodajajo tudi na sladoled.

Kombinacija bučnega olja s sladoledom iz vanilje je za marsikoga vrhunska.

Paziti pa je potrebno tudi na to, kako bučno olje shranjujete. Nikakor ne sme biti izpostavljeno direktno na soncu.

https://www.youtube.com/watch?v=g35m4mOkRSo

Konopljino olje je produkt čudodelne rastline

Konopljino olje se prideluje iz rastline, ki jo pogosto označujejo za čudodelno. Olje pozitivno učinkuje pri preprečevanju številnih bolezni.

Ker ima izjemno ugodno sestavo pozitivno na primer vpliva na omejevanje neprijetnih učinkov predmenstrualnega sindroma, preprečuje bolezni srca in ožilja, odpravlja težave ter bolečine, ki se pojavljajo zaradi rakovih obolenj, multiple skleroze ali pa shizofrenije.

Pomembno je izpostaviti, da se konopljino olje lahko uporablja tudi v različne zdravstvene namene. Med drugim olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino. Ta učinkovito krepi imunsko odpornost človeškega organizma.

Kislina povečuje tvorbo prostagladinov ter na takšen način dobro pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Od vseh jedilnih olj je olje iz konoplje edina vrsta, ki vsebuje omenjeno kislino.

Z uporabo konopljinega olja zato lahko zelo uspešno nadoknadite kapsule, ki vsebujejo omenjeno kislino. 

Olje iz konoplje vsebuje tudi visoke vsebnosti omega 3 kislin. Ravno zato je tudi izjemno učinkovito sredstvo za redčenje krvi, ker ovira lepljenje trombocitov ter s tem preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Konopljino olje rešuje tudi številne težave s kožo

Olje iz konoplje strokovnjaki priporočajo tudi pri lajšanju težav suhe, luskaste in razpokane kože. Vzrok suhe kože lahko tiči tudi v pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin.

Te lahko nadomestimo tudi z uporabo različnih kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo omega 6 maščobe. Olje prav tako uspešno pospešuje regeneracijo kože na celični ravni.

Regeneracija celic se namreč s starostjo upočasni.

Z uporabo konopljinega olja lahko kožo zmehčate ter pomirite, obenem dobro vpliva tudi na njeno elastičnost.

Konopljino olje torej izjemno učinkovito pripomore k zdravljenju stanj, kot so na primer dermatitis, kožne brazgotine, izsušena koža, ne nazadnje tudi luskavica.

Nedavne raziskave pa so pokazale tudi na to, da ima olje pozitivni vpliv tudi na ožilje, psihične motnje pa tudi na imunski sistem. Še posebej dobro vpliva na artritis, diabetes, nevropatijo ter simptome, ki so povezani s predmenstrualnim sindromom.

Vsakodnevna uporaba olja iz konoplje dokazano zmanjšuje nevarnost srčnih napadov.

Zaradi izjemnih lastnosti je konopljino olje edinstvena vrsta med vsemi jedilnimi olji.

Za najboljše učinke ga je treba uživati v hladni obliki kot solatno olje. Z njim torej načeloma ne kuhamo. Najbolje ga je torej uživati takšnega, kot je – okusno, sveže ter zdravo. Sicer pa ima tovrstno olje izrazit, a zelo prijeten oreškast okus.

V kuhinji ga lahko uporabljate za različne vrste hladnih jedi, predvsem pa na solatah, hladnih omakah, polivkah, namazih ter na toplih jedeh, ki ne zahtevajo preveč visokih temperatur.

Z oljem lahko odlično oplemenitite že končane jedi ali ga uporabite kot sestavino.

Konopljino olje
Konopljino olje je najboljše za solate

Najbolj zdravo pa je konopljino olje uživati na tešče – eno ali največ dve jedilni žlici na dan.

Ob rednem uživanju olja iz konoplje lahko pričakujete izboljšanje ali pa celo odpravo vrste indikacij, med katerimi s na primer vnetja, zvišan holesterol, kožne bolezni, predmenstrualni sindrom, akne in celo luskavica.

Zdravilni učinki olja pa, kot že rečeno, izhajajo iz sestave. Olje namreč vsebuje tudi kar 8 esencialnih aminokislin.

Splošni pogoji
envelope