Lesni peleti za sodobno ogrevanje

Čeprav velja les za tradicionalno kurivo, ki se je skozi celotno zgodovino uporabljalo za ogrevanje domov, imamo danes na voljo celo vrsto sodobnih ogrevalnih sistemov in se les veliko redkeje uporablja. A to ne pomeni, da lesne biomase ne moremo s pridom izkoristiti za varčno in učinkovito ogrevanje, ki se s svojimi prednostmi brez težav postavlja ob bok vsem alternativam. Tak učinek ponujajo kakovostni lesni peleti, ki jih uporabljamo v zmogljivih kotlih.

Lesna biomasa se uporablja za kurjenje v različnih oblikah, na voljo so sekanci, briketi, peleti in seveda drva. Različnim kurivom so prilagojene tudi kurilne naprave, s katerimi dosegamo željene učinke. V nekaterih primerih se odločamo za odprta ognjišča, ki prinašajo neprekosljivo prijetno izkušnjo pri uporabi, včasih pa preprosto izberemo zmogljiv kotel ali peč, ki omogoča zanesljivo ogrevanje tudi v najhladnejših zimskih dneh. V vsakem primeru lesni peleti ponujajo določene prednosti, ki jih s sodobno opremo lahko izkoristimo. Brez težav je to lahko primarni ogrevalni sistem za stanovanje, še posebej dobro se ta oprema obnese v sodobnih, dobro izoliranih stanovanjih.

Lesni peleti po ugodni ceni

Med ključnimi lastnostmi kuriv oziroma tudi drugih energentov za ogrevalne sisteme je gotovo cena. Upoštevati moramo stroške, ki jih pričakujemo pri dolgoročnem ogrevanju, saj so ti med največjimi obremenitvami za družinski proračun. Kakšen imajo peleti cenik in kako se s tem primerjajo z drugimi energenti?

Drva so praviloma cenejša, a lesni peleti ponujajo boljši izkoristek

V vsakem primeru imajo lesni peleti cenik precej ugoden in omogočajo varčno ogrevanje, če jih primerjamo z večino drugih kurilnih naprav. Ker so na voljo različne vrste peletov in različna pakiranja, ne moremo vedno podati točne cene, navsezadnje so na voljo tudi lesni peleti visoke kakovosti ali pa kakšni zelo poceni peleti, cena pa s tem pokriva večji razpon. Načeloma bo treba za tono peletov odšteti med 250 in 300 evri, morda celo manj, če najdemo kakšno posebno akcijsko ponudbo.

Sama številka seveda ne pove veliko, saj ne vemo, kakšna bo poraba. Tako imajo peleti cenik, ki ga ne moremo vedno neposredno primerjati z drugimi energenti. Najlažja je primerjava z drugimi lesnimi izdelki, predvsem so to drva. Drva so praviloma nekoliko cenejša, čeprav cena ni nujno veliko ugodnejša. Lahko pa pričakujemo tudi do 20 ali 30% prihrankov, če se odločimo za drva – ta primerjava temelji le na številkah in v praksi razlika verjetno ne bo tako izrazita. Tudi drva so namreč na voljo v različnih vrstah in kakovostnih razredih, zato znajo biti precej dražja. So pa peleti gotovo cenejši v primerjavi z večino drugih energentov, pogosto jih primerjamo s kurilnim oljem.

Po kurilni vrednosti lesni peleti dosegajo približno 50% vrednosti kurilnega olja, torej bomo za isti učinek, kot ga ponuja liter olja, potrebovali dva kilograma peletov. Ta primerjava z vidika cene razkriva, da so veliko cenejši peleti, cena namreč dosega le okoli 50% cene kurilnega olja, če primerjamo enako kurilno vrednost.

Leseni peleti v različnih kakovostnih razredih

Cene so lahko navedene le okvirno, saj imamo na voljo kar širok nabor različnih izdelkov. Lesni peleti se uvrščajo v različne kakovostne razrede glede na sestavo materiala in učinkovitost izgorevanja. Kakovostni peleti so zelo cenjeni in ponujajo izvrstne izkoristke sodobnih kurilnih naprav, tudi do 97%. Le kak odstotek materiala ostane v obliki pepela, ostalo se učinkovito pretvori v toplotno energijo z minimalnimi izgubami.

Najboljši rezultat ponujajo lesni peleti visoke kvalitete, običajno so to kakovostni kosi ustreznih lesnih vrst. Zelo prepričljivi so predvsem iglavci, ki imajo odlično kurilno vrednost. Atraktivno izbiro predstavlja jelka, priljubljen je tudi bor, še bolj dostopna je pri nas smreka. Razumljivo je, da imajo ti lesni peleti cenik nekoliko dražji, a razlika ni velika, z odličnim učinkom pa je upravičena.

Cenejši bodo peleti iz pogostih vrst listavcev, ta les enostavno dobimo pri predelavi lesa, cenejši pa je tudi zato, ker ne ponuja primerljive kurilne vrednosti kot najboljši iglavci. Lesni peleti iz bukovega lesa veljajo za najbolj ugodne, z vidika cene pa so zelo ugodni tudi mešani peleti z raznovrstnim materialom.

Pravi leseni peleti za kurilne naprave

Izbira peletov je v neki meri odvisna tudi od kurilne naprave, ki jo uporabljamo. Velikosti in pakiranja peletov sicer ustrezajo določenim standardom, tako da lahko pričakujemo, da bodo izdelki večinoma ustrezali vsem napravam, ki so narejene za kurjenje peletov. Predvsem so lesni peleti usklajeni glede velikosti, kar pomeni, da lahko izkoristimo možnosti enostavnega skladiščenja in samodejnega doziranja, kar ponujajo dobri kotli na pelete.

Lesni peleti v sodobnih kurilnih napravah dosegajo izjemne izkoristke

Z zmogljivo opremo lahko dosegamo odlične izkoristke, pričakujemo pa tudi druge prednosti, predvsem prijetno izkušnjo pri uporabi, saj s kurjenjem ne bo kakšnega posebnega dela. Lesni peleti imajo s tega vidika prednost pred mnogimi drugimi energenti, predvsem drva zahtevajo več dela pri kurjenju. Če seštejemo vse prednosti, ki jih imajo lesni peleti, se prav ta opcija po navadi izkaže za najboljšo izbiro za ogrevanje sodobnih stanovanj, sploh če imamo na voljo kakovostne kurilne naprave, ki ponujajo najboljši izkoristek in varčno ogrevanje na dolgi rok.

Splošni pogoji
envelope