Mnogi dejavniki vplivajo na to, kakšna bo za drsna vrata cena

Cena drsnih vrat je vsekakor en izmed faktorjev, ki v veliki meri vplivajo na odločitev za nakup takšnih vrat. Pravzaprav to velja za vsa avtomatska vrata, ne le za tista na drsnih vodilih. In vsekakor ima cena pomembno vlogo, čeprav je običajno ne postavljamo na prvo mesto med prioritetami pri teh odločitvah. Vedeti moramo, kaj na ceno vpliva in kakšne zneske lahko pričakujemo. Res pa je, da imamo opravka z mnogimi faktorji, ki odločajo o tem, kakšna bo za drsna vrata cena. Vseh ne moremo imeti vedno pod kontrolo, prav tako ni vedno pametno, da iščemo cenovno ugodne opcije. Navsezadnje so drsna vrata investicija, ki ima lahko velik učinek in prinaša odlično izkušnjo na dolgi rok.

Najbolj opazna so drsna vrata v poslovnih in komercialnih prostorih, kjer se najpogosteje uporabljajo avtomatski mehanizmi. To so pogosto steklena drsna vrata, ki so za takšno okolje zelo značilna, prevladujejo pa mehanizmi, ki upravljajo delovanje vrat s samodejnim odpiranjem in zapiranjem na senzor gibanja. Gotovo takoj pomislimo na takšna vrata, a še zdaleč ni to edina možnost. Prav tako je za takšna drsna vrata cena lahko precej visoka, obstajajo tudi mnoge cenejše izvedbe. Navsezadnje uporabljamo drsna vrata lahko tudi v stanovanjskem okolju, poleg tega ni nujno, da so opremljena z električnim pomikom. Ravno zato, ker imamo na voljo ogromno možnosti, je težko postaviti tudi točno oceno končnih stroškov.

Ker je za drsna vrata cena lahko precej ugodna, jih pogosto uporabljamo tudi v stanovanjskih prostorih

Poleg tega moramo pri razmisleku o tem, kakšna bo za drsna vrata cena, upoštevati tudi dolgoročne stroške, ne le nakupa samih vrat in mehanizmov. Najprej imamo opravka že z montažo, na dolgi rok pa še z vzdrževanjem in servisiranjem vrat, omeniti gre seveda še porabo električne energije pri avtomatskih mehanizmih. Vse to se lahko hitro sešteje in pomeni, da se stroškom ne moremo izogniti tudi po tem, ko sama vrata že plačamo.

Za steklena drsna vrata cena praviloma dosega višje številke

Najbolj značilna so steklena vrata na avtomatskem drsnem mehanizmu, so pa to običajno tudi vrata, ki so relativno draga. Velik del cene namreč predstavljajo stroški materiala. Stekla sicer ni tako težko dobiti, je pa material precej zahteven za obdelavo, tako da ne moremo pričakovati posebej nizkih cen pri izdelavi atraktivnih steklenih vrat. Še posebej zato, ker so steklena drsna vrata pogosto lepo oblikovana, steklo je lahko dodatno obdelano in dosegamo na ta način različne učinke.

Načeloma je za steklena drsna vrata cena nekoliko višja, a to ni nujno – tudi steklena vrata so lahko ugodna

Seveda ni nujno, da izberemo prav drsna steklena vrata. Na voljo imamo tudi druge materiale, s tem pa se spreminja za drsna vrata cena. Izbiramo lahko med različnimi materiali glede na to, kakšne učinke želimo doseči z uporabo vrat. Lahko se izkaže, da so steklena vrata pravzaprav edina smiselna izbira, saj v mnogih primerih zelo cenimo lastnosti stekla – tako prestižen izgled kot predvsem lastnosti prepuščanja svetlobe in pogleda. Tako so drsna steklena vrata zelo priljubljena, tudi če je cena nekoliko višja.

Če nimamo potrebe po prednostih, ki jih prinaša steklo, se lahko odločimo za druge materiale. To je recimo tudi les, pogosto se uporabljajo tudi umetne mase, kot je PVC. Pravzaprav smo pri tem dokaj neomejeni in se lahko svobodno odločamo med materiali, ki ponudijo kar najboljše lastnosti glede na zahteve uporabnika. Pogosto imajo večji vpliv na končno zadovoljstvo mehanizmi, ki jih uporabljamo.

Gotovo bo tudi za avtomatska drsna vrata cena višja

S tem pridemo od materialov do specifičnih mehanizmov, ki upravljajo delovanje vrat. Običajno imamo v mislih avtomatska vrata, ki delujejo s pomočjo električnega pogona. Lahko gre za povsem enostaven elektromotor, ki pomika vratna krila po drsnih vodilih. Ni nujno, da bo za takšna drsna vrata cena bistveno višja, saj so sistemi morda precej enostavni.

Imamo pa na voljo tudi bistveno bolj napredne mehanizme, ki pomenijo tudi višjo ceno. Ti mehanizmi omogočajo boljši nadzor nad delovanjem vrat. Delovanje vrat lahko upravljamo na različne načine, poleg senzorjev gibanja imamo na voljo gumbe, ključavnice, razne druge senzorje, časovnike, možno je tudi upravljanje na daljavo. Vse te možnosti pomenijo, da bo za drsna vrata cena nekoliko višja, a bomo od vrat lahko pričakovali tudi boljšo izkušnjo. V nekaterih okoljih so to ključne prednosti, predvsem recimo pri industrijskih vratih ali v večjih komercialnih objektih.

Za katera drsna vrata cena ne bo visoka?

V nekaterih primerih pa lahko pričakujemo, da bo za drsna vrata cena posebej ugodna. To so predvsem vrata, ki niso izdelana iz dragih materialov in nimajo naprednih električnih mehanizmov. Drsna vrata so lahko povsem enostavna, pravzaprav gre za običajna vrata, ki jih preprosto namestimo na drsna vodila. Takšna vrata pogosto uporabljamo v stanovanjskih prostorih. Upravljamo jih ročno, kar še vedno ponuja odličen učinek, poleg tega imajo drsna vrata tudi optimalen izkoristek prostora.

Takšna in drugačna vrata omogočajo prilagoditev končne cene. Za enostavna drsna vrata cena že v izhodišču ni pretirano visoka, poleg tega nimamo posebnih stroškov na dolgi rok, saj se ni treba toliko ukvarjati z vzdrževanjem in servisiranjem.

Splošni pogoji
envelope