Nepogrešljive klimatske naprave

Na določene naprave v svojem domu, v službi pa tudi v avtomobilu ste se najverjetneje že navadili tako, da si niti ne znate predstavljati biti brez njih. Med tovrstne naprave zagotovo prištevate tudi klimo oz. klimatske naprave. Sodobno zasnovane klime ne omogočajo samo učinkovitega hlajenja, temveč jih vse pogosteje uporabljate tudi za kakovostno in hitro ogrevanje najrazličnejših prostorov. Lahko celo rečemo, da so tudi klima naprave postale pametne. Ne nazadnje jih lahko upravljate celo na daljavo.

Poleg klimatskih naprav imajo vse pomembnejšo vlogo tudi toplotne črpalke. Predstavili vam bomo ključne prednosti obeh vrst  naprav. Pri toplotni črpalki bomo posebno pozornost namenili takšni, ki je označena kot toplotna črpalka zrak voda.

Zakaj je naložba v klimatske naprave dobra odločitev

Klimatske naprave se odlikujejo po številnih izjemnih prednostih. V prvi vrsti je to zagotovo varčnost. Sodobno zasnovane naprave za hlajenje in gretje so energetsko izjemno učinkovite ter varčne. Sistem klimatiziranja vam omogoča prijetno klimo ter temperaturo v prav vseh letnih časih. Sodoben sistem nastavitve delovanja pa vam zagotavlja tudi prilagajanje temperature in režima hlajenja glede na vaše potrebe in želje.

Klimatske naprave v vročem poletju niso edina možnost za hlajenje, a zelo pomagajo

Klimatske naprave so praviloma hitre ter preproste za nameščanje. Na podlagi ogleda ter svetovanja vam strokovnjaki oziroma ponudniki klima naprav pripravijo optimalno ponudbo ter z izkušeno ekipo monterjev poskrbijo za celotno izvedbo ter montažo. Velik poudarek namenjajo tudi poprodajnim storitvam. Svojim strankam zagotavljajo ažuren ter povsem profesionalni servis klimatskih naprav.

Pri izbiri klimatske naprave je treba biti pozoren tudi na samega proizvajalca oziroma blagovno znamko. Svetovno uveljavljeni izdelovalci klima naprav vam ponujajo naprave z izjemnimi energetskimi prihranki, tihim delovanjem, preprosto uporabo, vrhunsko kakovostjo, minimalnim vplivom na okolje, okolju prijazno tehnologijo, zmogljivimi kompresorji, rešitvami ta vse potrebe, čistim zrakom, sodobno obliko, uporabnikom prijaznimi funkcijami ter večletno garancijo.

Različni tipi klimatske naprave

Na trgu so vam na voljo različni tipi klima naprav, zato se morate najprej odločiti, katere prostore v svojem domu želite hladiti ali ogrevati in temu nato primerno izbrati ustrezen model klima naprave. V tem hipu so na primer zelo zaželene split klimatske naprave. Sestavljene so iz notranje in zunanje enote. Na voljo so tudi multi split naprave, kjer je več notranjih enot vezanih na eno zunanjo enoto. To vam zagotavlja, da lahko hladite več prostorov hkrati. Prav tako lahko izjemno natančno uravnavate vse želene pogoje v vsakem od prostorov.

Tretji tip klimatske naprave pa je prenosna naprava, ki je med vsemi tipi najbolj fleksibilna. Za nameščanje namreč ne potrebujete prav nobenih gradbenih posegov. Kljub temu pa so v primerjavi s prvima dvema tipoma klim precej manj močne in tudi manj učinkovite.

Na sploh pa velja, da moderno zasnovane klimatske naprave niso namenjene samo hlajenju ali gretju prostorov. Takšne naprave so dobrodošle tudi zato, ker lahko odlično poskrbijo za izboljšanje kakovosti zraka v prostoru. Njihove ključne naloge pa so še uravnavanje vlažnosti zraka, filtriranje zraka, odstranjevanje prašnih delcev iz zraka, alergenov ter še drugih nevarnih delcev.

Kaj so toplotne črpalke zrak voda

Že na začetku smo omenili, da so poleg klimatskih naprav vse bolj nepogrešljive tudi toplotne črpalke za ogrevanje. Tokrat bomo predstavili toplotne črpalke zrak voda.

Lahko torej rečemo, da so tudi toplotne črpalke zrak voda del vsakdanjih tem, ko govorimo o varčnem ogrevanju, prihrankih pa tudi o ekologiji. Zajemajo celotno zahtevo po toploti stanovanjskega objekta: od ogrevanja celotnega objekta do proizvodnje vroče vode. Takšna naprava ni samo izjemno učinkovita, temveč tudi varčna. Pogosto jo označujejo kot kraljico ogrevanja. Tudi za nameščenje je toplotna črpalka zelo preprosta. Montaža lahko traja samo nekaj ur. Napravo je treba namestiti v neposredno bližini objekta ter jo učinkovito povezati z notranjo enoto preko plinske ter vodne inštalacije. Nato se že lahko grejete na izjemno varčen pa tudi okolju zelo prijazen način.

Toplotne črpalke zrak voda imajo podobno zunanjo enoto kot klimatske naprave

V primerjavi z drugimi energenti toplotne črpalke zrak voda zagotavljajo neprimerljive manjše misije ogljikovega dioksida. Prihranki so v večini primerov lahko večji tudi od 50 %. Investicija v takšno napravo se vam zato lahko izjemno hitro povrne. Vsekakor pa toplotne črpalke zrak voda niso edina možnost ogrevanja prostorov. Radiatorski sistem se lahko poveže še z drugimi viri energije. Že med toplotnimi črpalkami je precej možnosti, čeprav vse ne pridejo v poštev. Uporabite lahko na primer toplotno črpalko zemlja voda. Ta sicer zahteva bolj kompleksno vgradnjo zunanje enote in zahtevnejši servis za toplotne črpalke. Še nekoliko bolj kompleksna pa je toplotna črpalka voda voda, saj zahteva dovoljenje agencije za okolje. Za vas to pomeni posledično tudi večje stroške. Tudi s tega vidika so zato toplotne črpalke zrak voda še vedno najbolj smiselna izbira, čeprav še vedno pride v poštev servis toplotnih črpalk.

Tako klimatske naprave kot toplotne črpalke za ogrevanje so vam na voljo v številnih specializiranih prodajalnah. Ker gre za precej pomembno in ne ravno najbolj poceni investicijo, je zato še toliko pomembneje, da se pred nakupom primerne vrste naprave dobro posvetujete s strokovnjaki oziroma s ponudniki naprav za hlajenje in ogrevanje. Na voljo so vam tudi na spletu, kjer se z njimi lahko za začetek povežete na daljavo. Ponudniku lahko preko spletne pošte pošljete konkretno povpraševanje, na podlagi katerega boste prejeli ponudbo.

Splošni pogoji
envelope