Rekuperacija je nujna pri zračenju sodobnih stanovanj

Prezračevanje stanovanja ima lahko velik vpliv na kakovost bivanja. Vsekakor se splača poskrbeti za to, da imamo v stanovanju svež zrak, ki ga lahko dihamo. Morda to sploh ne bo težava, čisto možno pa je, da bo treba prezračevanju nameniti nekaj posebne pozornosti. Še posebej to velja za sodobna stanovanja z odlično izolacijo, v tem primeru pride v poštev tudi rekuperacija, torej zadrževanje energije, ki bi sicer pri zračenju ušla v okolje.

Uhajanje toplote je problem predvsem v dobro izoliranih sodobnih stanovanjih, ki potrebujejo posebne rešitve za zračenje. V starejših objektih prezračevalni sistemi morda sploh niso potrebni, saj se prostori pasivno zračijo skozi špranje ob vratih in oknih. Prav tako s slabo izolacijo nimamo takšnega nadzora nad razmerami v stanovanju in nam funkcije dobrih prezračevalnih sistemov tako ali tako ne koristijo kaj dosti.

V vsakem primeru imamo v mislih isti cilj – zagotoviti želimo kar se da prijetno okolje za udobno bivanje. Kakovostno zračenje ima lahko vpliv tudi na zdravje, zato so ti ukrepi še toliko bolj pomembni, seveda pa se rekuperacija močno odraža na stroških ogrevanja.

Rekuperacija in ogrevanje

V sodobnih stanovanjih uporabljamo varčne ogrevalne sisteme z odličnim izkoristkom, ki na dolgi rok delujejo precej varčno. Če pri zračenju ustvarjamo velike toplotne izgube, vse te prednosti izničimo. Ravno zato je rekuperacija ključnega pomena, saj ne izgubljamo energije in ne ustvarjamo dodatnih stroškov.

V ogrevanih prostorih se toplota zadržuje v zraku, ki ga vzdržujemo na prijetnih temperaturah. Pri zračenju želimo zrak zamenjati, a svež zrak ima verjetno nižjo temperaturo, zato ga bomo morali dodatno ogrevati. Energija v obliki toplote v »odpadnem« zraku enostavno uide v prostor, če za zračenje ne izberemo ustreznega sistema. Rekuperator zraka ima prav to nalogo, da zrak pred izhodom v okolje ujame in iz njega pridobi energijo, to pa nato vrača s svežim zrakom v prostor. V povezavi z ogrevanjem torej omogoča vzdrževanje prijetne temperature, ne da bi zaradi zračenja nastali dodatni stroški. S tem se rekuperacija pokaže za smiselno opcijo tudi z vidika stroškov.

Tak oris prezračevanja z rekuperacijo morda izgleda na prvi pogled kompleksen, a v resnici so prezračevalni sistemi precej enostavni in lahko ponudijo zelo elegantne rešitve. Predvsem je dobrodošlo lokalno prezračevanje z rekuperacijo, ki je priljubljena rešitev v mnogih sodobnih stanovanjih.

Rekuperacija v sodobnih prezračevalnih sistemih

Najbolje se rekuperacija izkaže pri elegantno zasnovanih sistemih lokalnega zračenja. Včasih se ti uporabljajo tudi za posamezne prostore, v tem primeru gre pričakovati še posebej dober učinek.

Najboljši primer je lokalno prezračevanje z rekuperacijo v kopalnicah in kuhinjah. Predvsem v kopalnici je zračenje ključnega pomena, saj imamo stalno opravka z visoko vlažnostjo, pa tudi rekuperacija igra pomembno vlogo, saj želimo kopalnico učinkovito ogrevati, da se v njej prijetno počutimo. Za prezračevanje v tem prostoru torej skrbi rekuperator zraka, ki prestreza toploto, ki bi sicer uhajala v okolje. To je eleganten prezračevalni sistem, ki ni niti kompleksen niti drag. Večino dela opravi ventilator, ki skrbi za izmenjavo zraka z okoljem, pri tem rekuperacija nima kakšne posebne funkcije. Ventilator stalno deluje v varčnem načinu, tako da je poraba energije minimalna, opremljen pa je s senzorjem vlažnosti, ki uravnava delovanje ventilatorja in lahko spodbudi pretok svežega zraka. Tako je zagotovljeno učinkovito zračenje, medtem ko rekuperacija preprečuje toplotne izgube in povezane stroške.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo ponuja mnoge dobre rešitve za sodobna stanovanja. Večinoma so to dokaj enostavni in poceni sistemi, ki že lahko zagotovijo zelo dobre učinke v praksi. Vsekakor se splala premisliti o teh sistemih, če lahko ponudijo dobro rešitev za stanovanje. V nekaterih primerih pridejo v poštev, v drugih pa bo treba vgraditi kompleksnejši sistem.

Svež zrak potrebujemo za udobno bivanje, rekuperacija pa pripomore še k učinkovitemu zadrževanju toplote

Rekuperacija in učinkovitost zračenja

Praviloma ima rekuperacija učinek le pri zadrževanju toplote in preprečuje uhajanje energije. Ni torej lastnost samega zračenja, ki deluje lahko precej ločeno od funkcije rekuperacije. To pomeni, da tudi enostavni prezračevalni sistemi z rekuperacijo ponujajo zelo dobre učinke pri zračenju, čeprav morda pri cenejših napravah ne moremo pričakovati zelo učinkovite rekuperacije.

Sodobne naprave, ki so dobro prilagojene svoji nalogi, lahko pri zračenju zadržijo večji del energije in močno zmanjšajo toplotne izgube, ne da bi ovirale učinkovitost zračenja. Tako lahko recimo dosežemo tudi 85% ali 90% izkoristek, kar je dober rezultat za vsestranske prezračevalne naprave. Takšna številka je vsekakor zelo dobrodošla za tiste, ki ciljajo predvsem na minimalne stroške in minimalne toplotne izgube. Pri slabših napravah iz nižjega cenovnega razreda rekuperacija seveda ne bo tako učinkovita, a vseeno lahko tudi pri osnovnih napravah pričakujemo dokaj dober učinek, vsekakor boljši kot pri zračenju, ki rekuperacije sploh nima.

Rekuperacija je ključna tudi v zahtevnejših prezračevalnih sistemih

V nekaterih primerih prezračevanje z rekuperacijo morda ni smiselno ali pa ni potrebno. Navsezadnje lahko prostore dobro zračimo preprosto tako, da za nekaj minut na stežaj odpremo okna in vrata. Bolj učinkovite izmenjave zraka si ne moremo predstavljati, in včasih je tudi to dobra možnost, čeprav na ta način žrtvujemo toploto, ki bi jo rekuperacija zadržala.

Splošni pogoji
envelope